Időkapszula

Gondoltuk volna tíz éve, hogy Obama személyében fekete lesz az USA elnöke? Vagy hogy Manchesterből nem a United, hanem a City lesz az angol bajnok? El tudta azt valaki is képzelni 2002 január elsején, hogy még majd 9 és fél év kell hozzá, hogy az amerikaiak elkapják Oszama bin Ládent? És mi lesz tíz év múlva? Tippeljük meg itt.

Friss topikok

Címkék

Archívum

Milyen pénznem lesz Magyarországon 2022-ben?

2012.09.05. 10:13 | Budi gróf | Szólj hozzá!

Címkék: pénz 2022 Magyarország

A tények: az eurót az Európai Unión belül 1999-ben számlapénzként vezették be, majd 2002-ben már fizikális formájában, papír- és aprópénzként került használatba.

Bár 17 ország alkotja az eurózónát, mégis jelenleg 22 ország hivatalos pénzneme. Nem hivatalosan használják még Koszovóban és Montenegróban.

Nálunk, 1946 óta, amikor is a magyar hiperinfláció megugrotta a világrekordot (a világon valaha kiadott legnagyobb címletű bankjegy a magyar százmillió bilpengős bankjegy, mely 100 trillió (1020) pengőnek felelt meg, de értéke már forgalomba hozatalakor sem volt, ekkor gyakorlatilag már kizárólag adópengőben és árucserével zajlott a kereskedelem) a magyar forint a hivatalos fizetőeszköz. 2001-ben még úgy gondoltuk, hogy 2006-ra felváltja a forintot az euró. Ez a dátum azóta folyamatosan tolódik. Jelenleg két vélemény van: a kormánypárti oldal szerint 2020 előtt nem aktuális az áttérés, egyes közgazdászok, pl. Csaba László szerint, 2016-ra be lehetne vezetni, és be is kellene, mert így csatlakozhatnánk a nyugati gazdaságokhoz. 

Érdekes, hogy a fiam első osztályos matematikakönyvében a pénzzel végzett számtanpéldákban euróval számolnak.

Tehát: milyen pénzzel fizetünk 2022-ben Magyarországon?

1. Továbbra is forinttal - hiszen evidens, semmi nem történik, mivel az árfolyamkülönbségeken, a sortolásokon remekül lehet keresni, így a magyar politikai elitnek soha nem lesz érdeke, hogy e remek mutyilehetőségtől megfossza magát. Ráadásul addigra az euró megszűnik, és visszatérnek a korábbi valuták.

2. Nincs 2. opció. Marad a forint, amíg egyszer úgy nem fog inflálódni, mint a pengő, akkor megszüntetik, és helyette lesz valami újabb magyar saját pénz, lehet, hogy éppen a pengő váltja vissza, vagy visszatér az korona.

HUP_100MB_1946_obverse.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://idokapszula.blog.hu/api/trackback/id/tr894748744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása